رایجترین بیماریها و عواملی که میتوانند منجر به ریزش، نازکشدن و یا سفیدی زودهنگام مو شوند و راهکارهایی جهت حفظ سلامت موها:
داشتن موهایی سالم و پرپشت نهتنها در زیبایی ظاهری افراد موثر است بلکه نشاندهندهی سلامت درونی نیز میباشد و در مقابل تغییر ظاهر، بافت و یا ضخامت موها به شکلی ناگهانی و یا ریزش موی مدتدار میتواند نشاندهنده ابتلا به یک بیماری و یا ضعف جسمی و کمبود خاصی در بدن فرد باشد. البته باید این نکته را نیز مدنظر گرفت که در پارهای موارد دلیل ریزش، نازکشدن و یا حتی سفیدشدن زودهنگام مو کاملاً ارثی میباشد.
همواره مردان و زنان زیادی وجود دارند که با شکایت از مشکل ریزش مو و موخوره به پزشکان متخصص پوست و مو مراجعه میکنند.
یک مدل از ریزش موی شدید و گسترده مربوط به بیماریهای روانی و جسمانی است؛ مانند: تب زایمان و یا بیهوشی. نوع دیگر از ریزش مو که در اثر افسردگی و فشارهای عصبی رخ میدهد عموماً پس از مدتی بهبود یافته و به حالت اول برمیگردد.
در پارهای از موارد ریزش مو ناشی از بیماریهای متابولیک یا کمبود ریزمغذیها در بدن مانند کمبود آهن، روی، مس و یا مصرف داروهای هورومونی است. درمان این مدل از ریزش مو نیازمند مراجعه به پزشک متخصص بیماریهای داخلی و متخصص پوست و مو جهت درمان کامل میباشد.
از سایر عوامل ریزش مو میتوان به ریزش موی وراثتی و ژنتیکی، روشهای نادرست مراقبت از مو، بیماریهای قارچی پوست سر و یا ریزش مو بر اثر حادثه هایی مانند: سوختگی موها و پوست سر اشاره کرد.
- سفیدشدن موها و استرس
برخی از متخصصان پوست و مو در توجیه اینکه چرا برخی افراد در اثر استرس به سفیدی مو دچار میشوند به این نکته اشاره میکنند که به احتمال قوی در قسمتی از ژنهای این افراد این سفیدی بهعنوان یک اصل وجود دارد.
- شکنندگی موها و سندرم کوشینگ
شاید تصور کنید شکننده بودن موها تنها به دلیل استفاده از رنگ، دکلره و یا استفاده بیش از حد از سشوار و وسایل حرارتی باشد اما شکنندگی موها میتواند یکی از علائم ابتلا به سندرم کوشینگ باشد.
علت بروز این سندرم، افزایش ترشح هورمون کورتیزول از غده فوقکلیوی است و در افراد علائم دیگری مانند افزایش فشار خون، خستگی و کمردرد نیز بروز میکند. در برخی موارد حاد درمان این سندرم نیاز به جراحی، شیمی درمانی و یا پرتودرمانی دارد.
- مشکلات تیروئید و ریزش موها
عدم کارکرد مناسب غده تیروئید چه بهصورت پرکاری و چه کمکاری آن یکی از دلایل مهم و رایج در ریزش و تغییرات ظاهری موها میباشد. این مدل از ریزش مو در تمام نواحی سر رخ میدهد و محدود به یک ناحیهی خاص نمیباشد. این مشکل میتواند تا حدودی درمان شود، اما هیچگاه به وضعیت اولیه باز نمیگردد. مشکلات تیروئیدی حاد حتی ممکن است منجر به بیماری آلوپسی آرهآتا (ریزش موی ناحیهای) و کچلی غیرمنتظره شود.
کارکرد نامناسب تیروئید باعث عدم تعادل هورمونی بدن میشود که به نوبه خود ریزش مو را ایجاد میکند. برای درمان باید به متخصص غدد مراجعه کرد. این متخصص با استفاده از آزمایش هورمونی و تعیین میزان هورمون TSH میتواند به کمکاری یا پرکاری غده تیروئید پی ببرد. معمولاً از هورمونهای استروئیدی جهت درمان استفاده میشود. در کنار درمان دارویی استفاده از ویتامینها نیز به درمان و رشد مجدد مو کمک میکند. برای مثال بیوتین- معروف به ویتامین H – یکی از ویتامینهای ضروری برای رشد موها میباشد که در درمان ریزش موی حاصل از مشکلات تیروئیدی بسیار مفید است.
- ریزش مو ناشی از کمخونی
چنانچه بدن شما با مشکل کاهش میزان ذخیره آهن و یا کمخونی مواجه گردد یکی از عوارض ّآن ریزش موی سر شما است. این نوع از ریزش در هنگام برسزدن موها و یا استحمام ایجاد میشود و میتواند ریزش موی شدیدی را ایجاد کند.
جهت تشخیص اینکه ریزش موی شما ناشی از کمخونی فقر آهن میباشد یا خیر میتوان از یک آزمایش خون ساده استفاده کرد و پس از آن بنابر تشخیص پزشک میتوان از قرص آهن استفاده کرد.
معمولاً افراد گیاهخوار و خانمهایی که در عادت ماهیانه خونریزی شدیدی دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به کمخونی قرار دارند. مصرف مکمل آهن و غذاهای حاوی آهن میتواند به درمان و بهبود کمخونی در این افراد کمک کند.
- شوره سر و درماتیت سبوره
بیماری درماتیت سبورئیک یا اگزمای سبورئیک یکی از بیماریهای شایع در ناحیه پوست سر میباشد که با پیدایش پوستههای زرد و یا سفید رنگ در بین موها و یا حتی ابروها و ایجاد خارش پوست سر آشکار میشود.
نوعی قارچ عامل بروز این بیماری است که در شرایط معمولی مشکل خاصی ایجاد نمیکند اما در وضعیت خاص و در پوست سر برخی افراد به شکل بیماریزا در میآید که عوارضی همچون پوستهشدن و خارش پوست سر را ایجاد میکند. این بیماری را میتوان به کمک درمانهای ضد قارچ و ضد التهاب تا حدی کنترل کرد اما درمان قطعی و کامل آن ممکن نیست.
این بیماری بهطور دورهای شدت و ضعف پیدا میکند و معمولاً در فصل زمستان شدیدتر از تابستان میباشد.
- نازکشدن موها و کمبود پروتئین
پروتئین، یکی از مهمترین اجزای ساختمان موها میباشد و اگر به مقدار کافی مصرف نشود، منجر به ریزش و نازکشدن موها میشود.
کسانی که دچار مشکلات معدی-رودهای هستند و یا جراحی bypass معده را انجام دادهاند ممکن است مشکلاتی در زمینه جذب پروتئین داشته باشند که باعث کمبود پروتئین در بدن این افراد شده و نازکشدن مو را بهدنبال داشته باشد.
- بیماری مروارید
یکی از مشکلات سلامتی که میتواند منجر به از دست دادن موهای سر و بدن بشود، بیماری مروارید است. در این بیماری مو در یک یا چند نقطه از بدن متورم میشود بهطوری که حالتی شبیه به دانههای خیلی ریز مروارید پیدا میکند. بروز این نقاط مروارید گونه نشانه ضعف مو بوده و منجر به شکنندگی مو در این نقاط میشود. دلیل عمده بروز این بیماری استفاده از حرارت زیاد برای خشک کردن مو و نیز استفاده بیش از حد از وسایل فر زدن و یا صاف کردن مو میباشد. بهترین راهحل جهت رفع این مشکل شستشو و ماساژ مکرر مو با روغنهای درمانی مو میباشد.
- خارش سر باعث ریزش مو میشود؟
افراد بسیاری هستند که به دلایل متعدد خارش پوست سر را تجربه کردهاند. تجربه مداوم و مکرر این مشکل جدا از حس بدی که ایجاد میکند باعث بروز نگرانی و ترس از ریزش موها میشود و این سوال را ایجاد میکند که آیا خارش سر موجب ریزش مو میشود؟
در جواب این سوال باید به این نکته توجه داشت که خارش سر به هر دلیلی که ایجاد شود به تنهایی دلیلی برای ریزش مو نیست اما اگر التهاب پوست سر برای مدتی طولانی درمان نشود، فرد به تدریج با ریزش مو هم روبهرو خواهد شد.
عواملی که میتوانند منجر به خارش و التهاب پوست سر و ریزش مو شوند:
- نوعی قارچ مو که باعث خارش پوست سر میشود
برخی از انواع قارچهای پوستی میتوانند باعث بروز مشکل ریزش موی سر بشوند که راه تشخیص و درمان آن مراجعه به متخصص پوست و مو و درمان تخصصی میباشد. استفاده از شامپوهای ضدقارچ نیز تا حدی به تسکین ناراحتی کمک میکند.
- شپش سر
شپش سر باعث خارش در قسمتهای کنار و پشت سر میشود و شیوع آن در میان بچهها و به ویژه دختر بچهها در سنین 7 تا 15 سالگی بیشتر میباشد. بنابراین چنانچه کودکی در این سنین با خارش سر روبهرو بشود، خصوصاً زمانی که این مشکل در میان سایر دوستان و همبازیهایش نیز وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به شپش سر وجود دارد.
- استفاده از شامپوی نامناسب
یکی از مهمترین کارها برای حفظ سلامت پوست و موی سر، انتخاب یک شامپوی مناسب میباشد. به عنوان مثال برای موهای چرب باید از شامپوی مخصوص موی چرب و برای موهای خشک باید از شامپوی مخصوص موی خشک استفاده کرد. هم افراد با موهای چرب و هم افراد با موهای خشک هر دو میتوانند به خارش پوست سر دچار شوند زیرا خشکی و چربی بیش از حد، هر دو عاملی است که میتواند منجر به بروز این عارضه شود. توجه به این نکته ضروری است که ایجاد این حالات تا حدود زیادی به ژنتیک افراد بستگی دارد. برای مثال فعالیت غدد چربی در بدن برخی افراد خیلی بالا است که باعث چربشدن کف سر آنها میشود. همچنین در برخی افراد دیگر تعداد غدد چربی و میزان فعالیت آنها کمتر است که منجر به خشکی پوست کف سر میشود که هر دو دلیلی برای خارش پوست سر میباشند.
راهحل چیست؟
جهت درمان ابتدا باید علت ایجاد خارش در پوست سر را تشخیص داد و بر همان مبنا راه درمان را در نظر گرفت. باید توجه داشت که برای انتخاب درمان مناسب باید حتماً با پزشک متخصص مشورت کرد.
منبع1
ثبت ديدگاه